Als je woning (veel) meer waard is dan je lopende hypotheek, heb je overwaarde. Door de snel stijgende prijzen van de afgelopen jaren geldt dat voor steeds meer huiseigenaren. Als je al langer in je huis woont en daarnaast ook (extra) hebt afgelost, kan die overwaarde inmiddels flink zijn opgelopen.
Maar overwaarde is vermogen op papier. Het is geen geld dat je direct kunt uitgeven: het zit spreekwoordelijk ‘vast in stenen’. Kun je dat geld er dan wel uit krijgen, als je je huis niet wilt verkopen? Ja, dat kan. En wel op verschillende manieren. De twee meest gebruikelijke zijn het oversluiten en verhogen van je hypotheek en het afsluiten van een tweede hypotheek.
Oversluiten en verhogen
Als je hiervoor kiest, sluit je je bestaande hypotheek over en leen je een extra bedrag. Dat extra geld verzilver je door het op je bankrekening te laten storten. De maximale hoogte van het bedrag hangt af van de waarde van je huis, de hoogte van de lopende hypotheek en je inkomen. Dat bepaalt hoeveel geld de bank bereid is extra aan je uit te lenen.
Tweede hypotheek afsluiten
Dit is een variant waarbij je een extra lening afsluit bovenop je bestaande hypotheek. Dit doe je vrijwel altijd bij geldverstrekker van je bestaande hypotheek. De werkwijze is in principe hetzelfde als bij het oversluiten en verhogen van je hypotheek.
Het verhogen van je hypotheek heeft gevolgen voor je financiële situatie en daardoor ook voor je belastingzaken. Hoe dat precies uitpakt, kan voor iedereen anders zijn. En als je besluit om – een deel van – je overwaarde aan je kinderen te schenken, kan ook dat invloed hebben.
Als je wilt weten of het verzilveren van je overwaarde voor jou een goede optie is, vraag het dan aan een Erkend Financieel Adviseur, ook bekend als Erkend Hypotheekadviseur. Als expert op het gebied van geldzaken in het algemeen en hypotheken in het bijzonder helpt die je graag bij het maken van de beste keuze.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor